Отслабване и диети

Диети и топене на мазнини Голяма част от хората, които започват да се интересуват от фитнес, особено дамите, целят основно намаляване на излишните килограми и стягане на проблемните области, поне в началото. На по-късен етап това по естествен начин може да се превърне в любов към спорта и поддържане на добра физическа и психическа форма.
Основен принцип е да се балансират правилно приеманите с храните и изгаряните за нуждите на тялото калории през деня. Организмът реагира различно на различните източници на енергия, и е тя се изразходва в определен ред.

Първо се използват алкохолните калории, после се изгарят въглехидрати, след това белтъчните и накрая следват мазнините, ако тялото все още се нуждае от енергия.
Мазнините играят роля предимно на енергиен резерв.

Когато стане дума за отслабване, доста хора веднага се сещат за диетите и множеството разпространени митове, вярвания и откровени заблуди. Най-често тези диети са опасни, и за колкото по-магически и вълшебни се рекламират, обикновено са и толкова по-опасни.
Опасностите от диетите са по поне две направления.
1. Почти винаги основната им компонента е намаляване на приеманите калории, и без други условия това води до разграждане на мускулната маса.
2. В началото подобни диети естествено довеждат до някакъв резултат в кантара, но почти винаги след тях се проявява т.нар. "йо-йо" ефект - възвръщане на старите килограми и по-лошо, често неконтролируемото им увеличаване над предишното ниво.
Следването на подобни диети почти никога не довежда до здравословно и трайно отслабване, и най-често причинява и страдание на подложилия се на диетата.

Диети и топене на мазнини Диетите трябва да са съпроводени с движение/тренировки, и изобщо не е задължително да спрете да се храните пъллноценно, както и да разбирате тази дума. Думата диета не трябва да се възприема като нещо мъчително, страшно и подтискащо. Зад нея се крие просто правилно хранене, съобразено със специфичните нужди на тялото ви в различните етапи на спазването ѝ. Примерно не широкоразпространеното схващане за хранене 3 пъти дневно, а по-скоро на принципа "често по малко" - примерно 5 пъти на ден. Така разпределяте приема на калории на по-лесно усвоими порции, които по-ефективно се използват от тялото, без да се стига често до складирането им във вид на излишни мазнини. Същото се отнася и до често срещан съвет да не се вечеря след 19:00 часа. Ако си лягате обикновено след полунощ вероятно сте забелязали, че за 5-6 часа след вечерята просто огладнявате, а на гладен стомах трудно се заспива.

За успешно борене на излишните килограми са необходими и аеробни занимания - аеробика, тичане/джогинг, танци, каране на колело или велоергометър, скачане на въже, плуване, туризъм сред природата и др. Дори изкачване на стълби е доста полезна тренировка, и клуб "Масъл арт" разполага с тренажор стълбищна пътека именно за тази цел. Наличието на бягащи пътеки помага за трениране и бягането на място в контролирана среда.
Аеробните упражнения са относително по-продължителни комплексни движения с относително ниска степен на натоварване. Чрез тях вкарвате повече кислород в организма си, спомагащ за по-интензивно топене на мазнини.
Диети и топене на мазнини Съществуват и безвредни препарати, наречени фат-бърнъри (fat burners), които могат да ускорят този процес. Протеин барът на фитнес зала "Muscle art" разполага с богата гама от такива препарати на водещи световни производители.

Различните видове аеробни движения предизвикват изгаряне в различна степен на излишните мазнини, като най-ефективни са такива като изкачване на стълби, скачане на въже или колоездене, а относително по-слабо ефективни (но потенциално по-щадящи ставите и подходящи и за по-възрастни хора) са примерно тенис на маса, разходки, футбол, танци, плуване, кънки и др.