Режим и контрол

Независимо дали сте начинаещ във фитнеса или напреднал бодибилдър, правилният дневен режим е от много важно значение. Това много често се пренебрегва от начинаещите и битува мнение, че много тренировки заедно с много ядене е правилната комбинация за постигане на желани резултати. Е, за някои специфични цели това може и да е така :) .

Спортен режим Дневният режим включва определени неща и поведения, които са различни за отделните хора, в зависимост от това доколко начинаещи в спорта са, от телосложението, натрупани мазнини, времето, с което разполагат, професията, възможностите за почивка и т.н.
Всеки трябва да си изработи личен режим, съобразен със своите индивидуални параметри. Това включва описание на тренировъчния процес, периодично измерване на различни показатели на тялото, хранителен прием, бележки относно прекарани болести, травми, медицински контрол и рискове, както и контрол на психическото здраве - спазването на определен режим (начин на здравословен живот ако щете) не трябва да е за сметка на психическа умора или демотивация. Т.е. става дума за реално изпълними режими.

Културистичната практика и спорт е свързана с различни етапи и различни схеми и режими при всеки етап. Вашите очаквания би следвало да са съобразени с реалистичните цели, които си поставяте когато започвате занимания по бодибилдинг, фитнес, културизъм.
Изготвянето на тренировъчен и дневен режим може да бъде подпомогнато от специалист-инструктор, който да вземе предвид вашите особености. Това даже най-често е наложително.

Заниманието с бодибилдинг има за първа цел да повиши или изгради вашето самочувствие, чрез изграждане на здраво тяло, а оттам и здрав дух. Физическото натоварване е известно като мощен стимулатор на редица благотворни процеси в тялото и психиката на човек.
Също така е ясен директният ефект за самочувствието от добре развито и хармонично телосложение. В съвременния показен свят за повечето хора това е едно от най-важните неща за доброто самочувствие.

Когато започвате вашите занимания с фитнес, е важно да сте наблюдателни за ставащото около вас, във и извън залата. Не всичко е точна наука, и човек постоянно се научава да коригира и усъвършенства своето поведение, режим и т.н. В контекста на темата наблюдаването на околните трениращи, техните тренировъчни навици и постигани резултати, можете да си правите свои изводи, които могат да доведат до повишаване на ефективността на тренировките, хранителен режим и т.н. Известно е, че човек забелязва грешките на другите по-лесно, отколкото своите.
Така че имате шанса да забележите и своите недостатъци, оглеждайки се в околните.

Спортен режим Контролът, за който стана дума по-рано, е свързан с "обратната връзка" от постигнатото с вашето тяло/психика. Контролирайте основните показатели, за които очаквате директен (видим) резултат вследствие тренировките.
Измервайте изменението на големината на мускулните групи с шивашки метър (примерно), защото "на око" се допускат грешки, от които нямате нужда.
Можете да измервате следните неща:

Честотата на измерването трябва да е в разумни интервали, с реалистични очаквания.

Бързината, с която можете да постигнете видими и определени удовлетворителни резултати от тренировки трябва да е в разумни и безопасни граници, и зависи от ефективността на спазвания режим, храненето, тренировките.
Оптималният брой тренировки за начинаещите е 3 пъти седмично. Но видими резултати е реално да очаквате след около 3 месеца. В това време несъмнено ще се повиши самочувствието и общия ви тонус.

Спортен режим Самите тренировки винаги започват с 10-15 минути загряващи движения, което е доста важно за намаляване на риска от травми при започване на същинските упражнения. Можем да приведем една аналогия с Формула 1 - загряващите обиколки.
Тренировките е добре да не превишават 2-3 часа при начинаещите, които тренират в началото почти всички мускулни групи, и около час и половина при един по-късен етап след първия месец.

При един добре съставен и съобразен дневен режим и контрол на трениращия, и разбира се неговото системно и правилно спазване може да се очаква в рамките на не повече от 1 година младежите, занимаващи се по-сериозно с бодибилдинг/фитнес, да постигнат забележителни резултати, с които да формират едно доста по-различно мнение за себе си от околните.